Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

Δεύτερη επαφή του σχολείο μας στα πλαίσια του Νational E-Twinning με το Δημοτικό Σχολείο Γραμματικούς - Γνωριμία σχολικών συγκροτημάτων

Περιγραφή & Ιστορία της περιοχής

Τρία χιλιόμετρα από την Κάρυστο και ανατολικά της επαρχιακής οδού προς Χαλκίδα, βρίσκεται το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυβίων, αποτελούμενο από τους οικισμούς Λάλα, Καλύβια και Νικάσι.Αυτοτελής κοινότητα υπήρχε από το 1912 μέχρι το 1998. 

Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή δεν υπάρχουν. Τα δείγματα βυζαντινής τέχνης του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών, μαρτυρούν την ύπαρξη αυτών των οικισμών στα χρόνια του Βυζαντίου. Η εσωτερική μετανάστευση συνέβαλε στη μείωση του πληθυσμού. Την τελευταία 15ετία έχουν εγκατασταθεί αρκετοί Αγγλοι και Γερμανοί και ζουν εδώ σχεδόν μόνιμα. Από το 1991 κατοικούν και Αλβανοί. Οι ασχολίες των κατοίκων εντοπίζονται στη γεωργία - κτηνοτροφία, στη ναυτιλία και στην εξόρυξη σχιστόλιθων. Κυρίαρχη θέση κατέχει η ελαιοκομία και η αμπελουργία.

Από τους πολλούς νερόμυλους της Λάλας σήμερα λειτουργεί μόνο ένας.
Το 1998, η τότε Κοινότητα, παραχώρησε έκταση ενός περίπου στρέμματος, εντός του οικοπέδου του Σχολείου, για την ανέγερση "Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καρυστίας", το οποίο ολοκληρώνεται.

Το Κέντρο αυτό εντάχθηκε στο πρόγραμμα "NATURA 2000" και προβλέπεται να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Το κτίριο αυτό θα μπορούν να το αξιοποιήσουν και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχή για το μάθημα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Λίγα λόγια για το σχολείο μας


Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου ιδρύθηκε το 1989 όταν το 1ο Δημοτικό έγινε υπερπλήρες και οι αίθουσες δεν επαρκούσαν. 


Στεγάσθηκε σε χώρο που προορίζονταν για σουπερμάρκετ έως το 2011. 


Τη σχολική χρονιά 2011-2012 μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων, το οποίο αποτελεί δωρεά (1925-1926) των αδελφών Κότσικα.


Στο μέλλον προβλέπεται η μεταφορά του σχολείου σε χώρο που στεγαζόταν το Γυμνάσιο Καρύστου.

Λειτουργούν 6 τμήματα με 125 παιδιά και έχουμε ειδικότητες Γυμναστικής, Αγγλικών και Γαλλικών.

Tους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν στοιχεία για την ιστορία του σχολείου μας και δράσεις ανάδειξης του τόπου μας...

http://2dim-karyst.eyv.sch.gr/istoria%20sxoleiou/ 

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: 

Ελευθερίου Παναγιώτης
Κοτζιάμπασης Μιλτιάδης

                       


         

1 σχόλιο: